Kwaliteit

Een beetje vreemde titel, maar de betekenis van het woord kwaliteit is iets wat veel mensen niet meer kennen. Alles moet tegenwoordig goedkoper en dat gaat nou eenmaal ten koste van de kwaliteit. In de audiotechniek is ontzettend te merken dat kwaliteit iets is wat steeds minder te vinden is.

Het publiek is ook steeds minder gewend, persoonlijk denk ik dat dit komt door home-recorders, oftewel, mensen die thuis een iMac met een interface kopen en zichzelf studio noemen. Dat is leuk om je ideeën mee op te nemen, maar voor je sound hoef je het niet te doen en voor de prijs al helemaal niet. Als je gaat doorrekenen ben je voor een home-recording setup gewoon meer geld kwijt dan voor het huren van een “echte” studio met “echte” spullen en mensen die weten waar ze mee bezig zijn.

Toch blijven we denken dat het gross van de mensen er niks om geeft dat iets niet tegek klinkt, ze luisteren er immers toch gewoon naar. In de praktijk blijkt echter dat mensen niks meer gewend zijn en zodra je met kwaliteit aankomt ze niet weten wat ze overkomt.

Zo heb ik bijvoorbeeld vorige week de masters afgeleverd van de musical van het Candea College en tijdens de controle kreeg ik continu te horen dat het “onwerkelijk goed” klonk. En dat is vreemd, want eigenlijk is het toch gewoon de normaalste zaak van de wereld dat je goed werk aflevert… Toch? Het feit dat het meer opvalt als iets goed klinkt dan wanneer iets slecht klinkt is een vreemde gedachte, want bij audiotechniek is het altijd andersom (je hoort mensen alleen iets zeggen als het niet goed is, als het wel goed is hoor je niemand er over). Voor kwaliteit kiezen en gaan is iets wat iedereen meer zou moeten doen!