Philips MFB Speakers

Als audiotechnicus kun je natuurlijk niet thuis naar muziek gaan luisteren op iPod oortjes of mini speakers, dat staat ten eerste heel lullig en ten tweede ga je jezelf alleen maar zitten ergeren. Zo dus ook bij mij.

Echter heb ik geen ruimte voor grote speakers (zeker niet op m’n bureau) en dan zul je vaak een compromis moeten maken en vooral in het laagweergave moeten inleveren. Toch is er een speakerserie welke met een kleine behuizing aardig goed presteert in de lage tonen, namelijk de Philips MFB serie. Jammergenoeg worden ze niet meer gemaakt (de laatste is rond 1978 ontwikkeld), maar op de bekende handelssite gelukkig nog wel te koop aangeboden.

Zo ben ik dus in het bezit gekomen van een setje Philips MFB 541 speakers en ze zijn simpelweg echt te-gek. Ik zou er niet op kunnen mixen, maar daar heb ik ze dan ook niet voor gekocht. Zodra ik m’n ogen dichtdoe bij het luisteren naar deze speakers heb ik al gauw het idee dat ze 4 maten groter zijn en een meter verder van me af staan. Ontzettend gaaf dus!

Dit geluid is mede te danken aan het Motional FeedBack systeem. Dit systeem controleert de beweging van de conus en corrigeert wanneer nodig de beweging. Een erg inventief systeem (zeker voor de jaren 70) welke jammergenoeg maar een korte tijd is toegepast door Philips, dit omdat het veel duurder was dan verwacht.

Meer informatie over Philips MFB speakers vind je hier.

 

3 reacties op “Philips MFB Speakers

  1. Hallo

    Ja het is inderdaad zeer jammer dat dit niet meer word gemaakt. Ik hem een set Jamo Concert 5 uit 1991 ( de enige heele goeie serie van jamo ) maar deze waren inderdaad ook veel te groot voor mijn kamer. http://www.wired4sound.net.au/speakers/jamo/loudpspeaker_year.jpg
    Daarom maar eens gaan kijken op zolder waar.. nog al… veel van dat spul staat. Ik had dus nog een Philips 22-ah-307 versterker, maar helaas heeft deze een klein defect en moet nog gemaakt worden. Misschien enig idee waar ik dit kan laten doen ??
    Dus nog even veder gekeken en kwam een setje speakers tegen Philips mfb 585 in zeer mooie staat geen rot foam ofzo. Heb ze aan gesloten via mijn fiio e12 mont blanc headphone versterker en een high end geluidskaart. En ja hoor …niet normaal wat er uit deze kleine speakers komt. Hier kunnen menig van deze speaker formaat aan tippen. Zeker een aanrader als je beperkt bent in ruimten of gewoon hele goeie sound wilt. Nu dus maar gaan zoeken naar een mooie set 587 of 9638 !!!

Reacties zijn gesloten.