Luisteren

Luisteren is een van de bezigheden in ons vak waar we het meeste mee bezig zouden moeten zijn. Feit is dat je eigen oren het beste meet-apparaat ter wereld is wat betreft audio. Echter is echt goed luisteren moeilijker dan de meeste mensen denken, je hebt namelijk naar mijn mening 2 manieren van luisteren, elk met een eigen doel.

1. Technisch Luisteren

Zodra ik technisch ga luisteren ga ik me ontzettend op m’n oren concentreren en op wat ik hoor. Staat het hoog niet te hard? Is die piek op 4kHz niet te pijnlijk? Maar echter is de gemiddelde bezoeker hier niet in geïnteresseerd.

2. Muzikaal Luisteren

Muzikaal luisteren is echter veel moeilijker, ik luister dan naar de emotie van de muziek en of het iets met me doet. Verteld de muziek het verhaal dat het hoort te vertellen en dringt het goed tot me door, zo niet, moet de take overnieuw of moet ik even technisch luisteren wat er aan mankeert?

Jammergenoeg zijn er naar mijn mening teveel mensen die de 2e manier van luisteren (creatief luisteren dus) niet “door hebben”. Dit is vreemd, aangezien vrijwel ieder “normaal” mens helemaal niet technisch luistert en probeert te genieten van de muziek.

Zelf probeer ik altijd tijdens het opbouwen/in-regelen technisch te luisteren om vervolgens alleen nog maar muzikaal te gaan luisteren. Zeker met hoogwaardige spullen is het echt niet nodig om continu technisch te luisteren, dat blijft toch wel hetzelfde!