Pro Tools, de geschiedenis.

Het kloppend hart van een studio word tegenwoordig gevormd door de DAW. Mijn favoriete DAW is sinds een jaar of 3 Pro Tools. Na een hele tijd met Apple’s Logic te hebben gewerkt heb ik toch de overstap gemaakt naar Pro Tools. Om eerlijk te zijn was dit een grote verademing. De komende tijd zal ik regelmatig een post doen met daarin tips&tricks voor Pro Tools.

Geschiedenis

Pro Tools 1.0 is in 1991 uitgebracht door Digidesign en gaf je 4 sporen om mee te werken. Pro Tools 1.0 was gebaseerd op het programma Sound Tools van OSC (een bedrijf uit San Fransisco), welke door Digidesign opnieuw waren ontworpen als ProEDIT en ProDeck. In tegenstelling tot Sound Tools leverde Digidesign bij Pro Tools ook de benodigde 16 bits hardware, iets wat een grote stap vooruit was in vergelijking met de standaard 8bits hardware.

Digidesign kwam er al snel achter dat het onderbrengen van het softwaregedeelte bij een extern bedrijf niet het verstandigste was. Daarom zijn ze zelf begonnen met de ontwikkeling van Pro Tools 2.0, welke ook het TDM (Time Division Multiplexing) principe introduceerde, welke complexe routing en real time gebruik van meerdere DSP plugins mogelijk maakte. Pro Tools 2.0 werd in 1993 uitgebracht.

Het Pro Tools concept, welke was gebaseerd op het leveren van complete systemen met ingebouwde processing waar alleen een (host)computer voor nodig was, werd in 2001 doorbroken, met de introductie van de Digi001. Een rackmount 24 bits 44.1/48kHz 8-in/8-out audio interface met Pro Tools LE. Nog steeds had je een interface nodig om Pro Tools te kunnen gebruiken, echter was de processing verplaatst naar de host computer i.p.v de DSP kaarten.

Digidesign is door de jaren heen onderdeel geworden van Avid en in 2010 word er afscheid genomen van de naam Digidesign om voortaan als Avid door het leven te gaan.

In datzelfde jaar werd ook Pro Tools 9 aangekondigd, welke de eerste versie van Pro Tools was welke volledig native (zonder hardware of met voorheen niet-ondersteunde hardware) te gebruiken was, iets wat bij andere DAWs al jaren mogelijk was.

De huidige versie, Pro Tools 10 is aan de software kant aangepakt door het integreren van een aantal veelgevraagde functies zoals bijvoorbeeld Clip Gain.

Mijn voorkeur

Zoals ik al aangaf, gaat mijn voorkeur sterk naar Pro Tools. Ik werk dagelijks met de versie’s 7 t/m 10. Pro Tools is in mijn ogen een van de beste no-nonsense DAW’s waar je serieus snel in kunt werken (serieus, leer de sneltoetsen!), iets wat de klant altijd wel weet te respecteren. Ook is de integratie van analoge outboard gear goed te doen. Binnen kort meer over Pro Tools!