D.I.Y apparatuur – Deel 3, de EQ getest

Gister was het moment van de waarheid, na een aantal weken wachten op een voeding. (De voeding die ik trouwens heb gekozen is van het merk Lascar). Op het moment dat je zo’n zelfgemaakt circuit voor het eerst in het stopcontact drukt ben je vaak al blij genoeg dat er geen rook uit komt en dat was inderdaad het geval. Toen ik er signaal doorheen stuurde was ik ten eerste al ontzettend blij dat het er aan de andere kant ook weer uit kwam, maar het begon me pas echt te verbazen toen ik aan de knoppen begon te draaien. Ik ben hem daarna gaan vergelijken met een aantal andere EQ’s van hoogwaardige merken (Neumann, ANT e.d) en ik moet zeggen dat hij zichzelf goed staande wist te houden. En dat is bijzonder, als je bedenkt dat ze ongeveer 1/4e van het geld hebben gekost.

Vandaag ben ik langs geweest bij Oscar Kooi (Muzixz) voor het kalibreren en doormeten om te zien hoe goed de EQ in theorie is. Hier onder vind je 2 graphs van de EQ in actie. Ook hebben we de headroom uitgeprobeerd, door te luisteren en door te meten. Met alle boost knoppen rechtsom gedraaid en alle banden ingeschakeld en een input van boven de 20dBu begon hij pas een beetje te vervormen, echter stond er toen al wel 15Volt op de output. Dit zijn extreme cijfers, maar het is altijd een prettig gevoel om te weten dat “ie ’t aan kan”. Zodra het andere kantje ook af is en ik dus een stereo paartje heb ga ik een paar voor/na demo’s hier posten.

Mocht iemand trouwens nog ideeën hebben voor knoppen op de potmeters (spindle dikte van 4mm), ze zijn welkom!