Professionaliteit, wanneer is iemand een professional? Ik hoor je denken: zodra iemand z’n geld verdient met wat hij doet. Maar is dat wel zo?
Naar mijn mening ben je niet van de een op de andere dag een professional. Persoonlijk meet ik professionaliteit niet aan of het je werk is, of omdat je handig bent met een mooie grote mengtafel. Ik meet professionaliteit meer in je houding, hoe je jezelf gedraagt en hoe je werkt.
Maar waar moet je bij jezelf op letten? Een aantal puntjes.
1. Communicatie
Goed communiceren is iets waar veel mensen moeite mee hebben. Zie het zo: het is geven en nemen! Veel mensen maken hun eigen punt duidelijk maar luisteren niet naar de ander. Probeer altijd goed te luisteren naar wat de bedoeling is en wat de ander van je wil. Probeer zelf kort en krachtig te zijn in je reacties en commentaar, met lange verhalen haal je alleen maar de aandacht weg bij je luisteraar. Denk ook na over je eigen reacties: als een collega vraagt, kun je even 2 XLR kabels pakken, vraag dan niet waarom, maar eerder hoe lang ze moeten zijn. Die persoon heeft namelijk 2 kabels nodig en geen zin om uit te leggen waarom dat zo is.
2. Denken in oplossingen
Veel mensen raken in paniek en maken daarmee van probleem een groter probleem. Dit schiet niet op, want de meeste problemen moeten worden opgelost om de klus te kunnen klaren. Op het moment zelf is het totaal overbodig om na te denken over het probleem, denk eerder na over de oplossing van het probleem.
3. Snel en efficient werken
Zelf ben ik altijd bezig met het proberen meer te doen met dezelfde moeite. Niet omdat ik graag snel thuis wil zijn, maar omdat je pas echt lui bent als je niet op zoek gaat naar mogelijkheden om het jezelf makkelijker te maken. Probeer bijvoorbeeld met het opbouwen rekening te houden met hoe je het na de klus weer afbreekt, door 2 keer na te denken over hoe je iets aanpakt kun je jezelf tijdens het afbreken een hoop tijd besparen.
4. Voorbereiding
Probeer iedere klus voorbereid aan te gaan en laat niks aan het toeval over, probeer na te denken over wat je kunt tegenkomen en hoe je dat gaat aanpakken. Tackel problemen voordat ze er zijn.
5. Controle
Controleer je werk, dit is iets wat tegenwoordig veel wordt overgeslagen. We werken veel met digitale en snelle spullen, welke behoorlijk betrouwbaar zijn. Hier vertrouwen we teveel op en vergeten we soms ons werk te controleren. Ik doe het zelf altijd, en vaak blijkt dat er kleine dingetjes zijn welke nog iets beter konden. 99% van alle fouten die ik ontdek tijdens mijn controle zijn menselijke fouten, geen technische fouten dus.
6. Blijf altijd rustig
Misschien wel regel nummer 1: wordt nooit boos of maak ruzie, dit geeft alleen maar problemen. Reageer ook niet chagrijnig als er bijvoorbeeld om iets extra’s word gevraagd, hier schiet je niks mee op en het kost minder moeite om even dat extra microfoontje aan te sluiten dan er een heel drama over te maken dat het niet geregeld of gecommuniceerd is.
7. Respecteer het werk van een ander
Op klus heb je voornamelijk te maken met anderen, ook andere disciplines. Probeer deze andere disciplines te respecteren in wat ze doen. Zij doen hun ding, jij doet je eigen ding en samen maak je er het beste van. Elkaar bewust in de weg gaan zitten schiet eigenlijk niemand iets mee op. Uit ervaring weet ik dat je elkaar soms zelfs nodig hebt (de lichtman heeft net dat ene verloopkabeltje wel bij zich die jij nodig hebt bijvoorbeeld, of de lichtman heeft een lichtshow gemaakt met audio er onder en heeft dus 2 lijntjes nodig…)
8. Werk netjes
Dingen functioneel maken door er kabels in te stoppen kunnen we allemaal, maar probeer nu ook deze kabels eens zo te leggen dat het er netjes uit ziet. Mocht dit niet lukken, probeer dan een zwarte doek o.i.d er over heen te leggen. Houd bijvoorbeeld ook rekening met het neerzetten van microfoonstatieven, als ze allemaal op dezelfde manier zijn uitgeklapt ziet dit er al direct een stuk netter uit dan wanneer ze allemaal schots en scheef ten opzichte van elkaar staan.
Je moet überhaupt respect hebben voor iedereen!
Niet alleen voor je collega’s maar ook voor de artiest die maar blijft zeuren over zijn monitor geluid, publiek dat zich met jou bemoeid of een iets te arrogante geluidstech die met een bandje mee komt en uiteindelijk toch staat te prutsen als hij zelf achter de mixer staat. 😉