Neumann N20 console

Neumann N20 summing

Een paar weken geleden heb ik de hand weten te leggen op het frame van een vintage Neumann N20 console. Op het moment ligt deze console behoorlijk in puin, veel bekabeling is doorgeknipt en connectoren zijn weggehaald. Ook zijn modules als EQ’s, faders en VU meters los verkocht door de vorige eigenaar. Mijn doel is om deze console weer volledig in ere te herstellen en te gaan gebruiken in m’n nieuwe studio.

Modulair opgebouwd

Naast het normale “modulair” wat we kennen met EQ modules is deze console ook nog eens opgesplitst in frames van 4 kanalen. Achterop de mengtafel worden alle bussen doorgelust om vervolgens bij (in dit geval 2) master modules uit te komen. In de master frames zitten de summing amps voor de masterbus, subgroepen en auxen. Mijn console is ontworpen voor 8 subgroepen, 4 auxen en 2(!!) stereo masters (nog geen idee nog wat ik met 2 masters moet doen). Naar gelang de behoefte kunnen zo dus eenvoudig frames worden toegevoegd. Ook heeft Neumann deze strategie gebruikt om de N20 portable te maken. En dat is goed gelukt, de volledige console past in de kofferbak van een Volvo 440.

Uitvoering

Aangezien er 16 mono routing modules bij de tafel zaten, worden 4 frames gevult om zo 16 kanalen te krijgen. Omdat ik in totaal 8 frames heb, en 2 bezet worden door de mastersectie hou ik nog 2 frames over om te vullen met stereokanalen. Samen geeft dit nog een 16 kanalen extra om zo op een totaal van 32 kanalen uit te komen.

Alles bij elkaar word dit nog een behoorlijk grote uitdaging, de huidige staat is dat 4 kanalen audiotechnisch werkend zijn, 4 subgroepen en 1 master al werkt. Voor nu is het zaak om de auxen, de andere 4 subgroepen en master aan het werk te krijgen en een manier te vinden om te kunnen solo-en.

En ja, ik ben een vakidioot!

Hieronder nog een paar foto’s van het beestje:

Direct na het ophalen, onder het stof en spinnenwebben

Neumann N20 direct na ophalen

Interne bekabeling (moet voor minstens 2 modules opnieuw gemaakt worden)

Neumann N20 cables Birds-eye perspective:

Neumann N20 birds eye

Eerste modules aan het werk

Neumann N20 Routing

Gedeelte van de kabelboom herbouwd met (overigens te-gekke) VanDamme kabel!

Van Damme Kabel Neumann N20