Mac Pro, maar dan de nieuwe!

Een paar maanden geleden werd ‘ie door Apple geïntroduceerd. “Can’t innovate anymore, MY ASS” zei Phil Schiller er bij. En hij had gelijk, innoverend is deze machine zeker!

Een aantal nieuwe features, waaronder 6 Thunderbolt 2 poorten, 3x 4K support, gigantisch snelle processors, super DDR3 geheugen en PCI Express SSD opslag maken deze machine een eersteklas beest om op te werken. Het “thermal core” ontwerp zorgt er voor dat er nog maar 1 fan gebruikt word, welke idle nog maar 12dBA genereert. Dit zou de machine ideaal moeten maken voor studio gebruik. De huidige Mac Pro genereert met z’n 5 fans nog aardig wat achtergrond ruis.

Thunderbolt 2, niet professioneel genoeg.

Een gewaagde uitspraak voor een prachtig protocol als Thunderbolt 2, de specificaties liegen er namelijk niet om! Echter zie ik mezelf deze verbinding nog niet zo snel op professioneel gebied gebruiken, om de volgende reden. De connectoren zijn niet voorzien van een lock, iets wat naar mijn mening een grote fout is bij het ontwikkelen van dit protocol en waarbij misschien teveel aan de consumenten markt is gedacht. Vrijwel alle connectoren (op jack na) in professionele situaties zijn voorzien van een lock, om de simpele reden dat de kabel dan op z’n plaats blijft zitten. De nieuwe mac pro word geadverteerd als een machine die je makkelijk op pakt om even de connecties te veranderen, als vervolgens de helft van je connectoren er uit valt, dan word ik daar niet vrolijk van.

On the road

Volgende kritiekpuntje, ik neem onze Pro Tools set regelmatig mee om op locatie opnames te gaan maken. Dit is ontzettend makkelijk en snel, beeldscherm, toetsenbord en muis er bij, digilink kabel aansluiten en klaar om te gaan! Helaas zul je bij de nieuwe Mac Pro een shitload aan externe harde schijven moeten meenemen. Elke schijf met z’n eigen Thunderbolt en voeding aansluiting. Dit is natuurlijk vragen om problemen en ontzettend jammer.

Daarom is voor mij de vraag of de Mac Pro nog wel echt een machine is voor professionals, de rekenkracht hoeven we niet aan te twijfelen, echter het gebruiksgemak van deze machine laat wat te wensen over. Hierdoor denk ik dat Apple zich met de Mac Pro (net als met de Macbook Pro) zich meer op de consumentenmarkt is gaan richten, iets wat ik, als power user ontzettend betreur.

3 reacties op “Mac Pro, maar dan de nieuwe!

 1. wees blij dat ze op de thunderbolt-specificatie geen magsafe achtige interface hebben gezet, de horror van iets aanstoten in zo’n geval :p

  OT:
  en ik denk persoonlijk dat het mee valt met moeilijkheid van interface’jes verwisselen, omdat je via thunderbolt tot iets van 10-15 apparaten kan daisychainen. voor de ‘vaste’ connecties heb je dan stroom stroom- en beeldkabels, een thunderbolt lijntje naar een chained hdd-array oid en een thunderbolt lijn naar een breakout-box/daisychain voor alle andere interfaces zoals protools sets en watniet.

  voor on the road is het inderdaad wel een probleem, omdat je in die kleine behuizing geen hdd’s kwijt kan.

  • Hoi Henk,

   Bij daisychainen krijg ik al helemaal de kriebels, aangezien je dan nog maar 1 verbinding met je workstation hebt waar ALLE apparatuur van afhankelijk is (een soort aorta). Als deze verbinding wegvalt, valt dus alles weg. Beter hadden ze het protocol zo gemaakt dat je een soort closed loop kon maken (wat ze vaak bij netwerken doen…).

 2. Het gebruiken van een connector met een ‘lock’ betekent een andere hardwareinterface kiezen dan Thunderbolt (en anders dan USB, dat heeft ook geen lock). Dat kan Apple niet doen, want dan zou je als je jouw Macbook Pro weg doet en een Mac Pro aanschaft ook al je andere hardware met Thunderbolt-connectie moeten vervangen. Verder past het niet in Apple’s visie waarin apparaten alleen een Thunderbolt-connectie en een minijack-uitgang hebben. Een Thunderbolt-connector met lock maken kan ook niet, want dan zou je normale kabel die bij bijvoorbeeld je Thunderbolt harde schijf zit weer niet passen.
  Overigens heeft de vorige Mac Pro ook geen alternatieve connector voor randapparatuur die wel een lock heeft, en zitten naar mijn mening Thunderbolt-connectoren beter vast dan USB.

  Het ontbreken van hdd-slots is een afweging. Harde schijven, die anders in de Mac Pro hadden gezeten, zijn als externe harde schijf wel weer makkelijker los van de Mac Pro mee te nemen. Als je ze allebei nodig hebt is één behuizing natuurlijk makkelijker, maar één schijf plus de nieuwe behuizing is nog altijd 4 keer kleiner dan de vorige Mac Pro. Je hebt het over meerdere schijven, maar als je meer dan 3000 euro uitgeeft aan een Mac Pro kan daar ook nog wel 150 euro voor een 4TB schijf bij. Meer dan dat heb je on the road niet nodig lijkt me. Daar komt dan als de schijf niet bus-powered is wel een externe voeding bij inderdaad. Verder past het nieuwe model veel makkelijker op je bureau, dus je kunt makkelijker even wat andere hardware aansluiten.

  Het gebrek aan hdd-slots kan zeker een probleem zijn voor professionals, maar de hardware die er wel in zit laat er geen twijfel over bestaan dat dit een machine voor professionals is. Met 12GB aan ECC (interferentiebestand) RAM, een 3,7GHz quadcore en vooral twee videokaarten, waarmee je meerdere 4k videos met kleurcorrectie tegelijk af kunt spelen in Final Cut, ga je hier geen filmpjes op Facebook mee kijken. Zelfs als je een 4k scherm wil, is het goedkoper om een iMac te kopen, die onder je bureau te gooien, en aan je scherm te koppelen. Absoluut niet voor de gemiddelde consument dus.

Reacties zijn gesloten.