Waarom vinyl beter klinkt

Een plaat opzetten, het word weer populair. Steeds meer artiesten gaan hun muziek weer op vinyl uitbrengen.

Vinyl brengt een hoop charme met zich mee, een grote platenhoes, het opzetten van de plaat en het herkenbare geknetter van het stof wat zich ondanks alle poetsbeurten toch is achtergebleven in de groeven. Dit psychologische effect kan iemand genoeg beinvloeden om het beter te laten klinken.

Vinyl

 

 

 

 

 

 

 

 

Echter zit er er ook een technische redenering achter de gedachte dat vinyl beter klinkt.

Muziek waar we vandaag de dag aan gewend zijn is aan ontzettend veel degradatie onderhevig, ten eerste mag het absoluut geen dynamisch bereik hebben en moet het harder klinken dan de vorige track, dit omdat elk digitaal bestand hetzelfde 0 (dBfs) punt heeft. Deze informatie moet vervolgens in een zo klein mogelijk formaat kunnen worden opgeslagen om zo streaming en iPods (bestaan die dingen eigenlijk nog wel?) mogelijk te maken. Denk hierbij aan MP3 en AAC, beide lossy (er gaat dus data verloren) formaten. Dit bestand word vervolgens op telefoons, mp3 spelers en laptops afgespeeld, waarvan de Digitaal-Analoog converters niet bepaald de naam hoogwaardig dragen.

Nu hoor ik je denken, en de CD dan? Yeap, de CD zal best beter klinken (vaak betere converters en geen datacompressie) dan bovenstaande methode, echter is de CD een techniek welke al jarenlang in een neerwaardse spiraal zit en streaming (Spotify, maar ook multimedia setop boxen waarmee je je eigen collectie kunt streamen) ziet z’n opkomst in huiskamers.

Dan nu vinyl, het is op vinyl niet mogelijk om dezelfde loudness te krijgen als op cd, al is het alleen al om de simpele reden dat een naald geen haakse bocht kan maken (clipping). Omdat de groeven in de plaat al de daadwerkelijke audio is, heb je bij vinyl niet meer te maken met enige vorm van DA conversie. Nu hoor ik je (wederom) denken, alle muziek word tegenwoordig digitaal opgenomen en moet geconverteerd worden. Dit klopt helemaal, echter zijn de converters is dergelijke masteringstudio’s van zulke ontzettend hoge kwaliteit, dat deze de audio niet zal verpesten. Dit is tevens de kwaliteit welke je in huis haalt zodra je een plaat koopt.

De kwaliteit van je platenspeler, element en naald is het enige wat echt telt. Maar als je zo gek bent om vinyl te kopen, ben je ook gek genoeg om een fatsoenlijke platenspeler te kopen!