Youtube Audio Compressie

Youtube, iets wat al jaren een ontzettend goede distributeur is voor muziek, maar hoe krijg je de beste audio op youtube? Bij youtube zijn er 2 dingen waar je rekening mee moet houden, datacompressie en audiocompressie.

Allereerst de datacompressie. De kwaliteit van een YouTube filmpje word uitgedrukt in FMT waarde (bekend van de beroemde &fmt=18 truc). Vroeger was er maar 1 kwaliteit, welke mono mp3 audio bevatte. Tegenwoordig zijn er 22 FMT waardes waar je video aan moet voldoen. YouTube test voor het afspelen van de video je internetconnectie en browser, en kiest aan de hand daarvan de juiste FMT waarde. Om deze 22 waardes te krijgen converteert YouTube het door jou ge-uploade bestand dus in 22 verschillende formaten. Qua audio houd dit concreet in dat je MP3, AAC of Vorbis krijgt voorgeschoteld met een maximale sampling rate van 44.1 kHz en een maximale bitdiepte van 192 kbit/s. Concreet gezien word alles wat een hogere kwaliteit heeft dus omlaag gescaled. Zelf zorg ik er altijd voor dat ik de audio in een zo hoog mogelijke kwaliteit aanlever. Youtube bewaard alle originele bestanden om later opnieuw te kunnen converteren als ze van formaten veranderen.

Dan de audiocompressie. Net als op de radio doet YouTube ook iets inhoudelijks met je audio, namelijk een soort OptiMod compressie toepassen. En dat is zeer vervelend, aangezien je zelf hard hebt gewerkt om je muziek zo mooi mogelijk af te mixen. Vroeger gebruikte YouTube een 1 bands compressor, welke je voor de gek kon houden door een pieptoon van 20kHz op 0 dB in je audio te plaatsen, maar ik heb het idee dat deze truc niet meer werkt omdat er nu multiband word gecompressed. Als audiotechnicus zullen we dit als gegeven moeten accepteren en na veel testen met een OptiMod ben ik zelf tot de conclusie genomen dat je muziek het beste blijft klinken als je het zo dynamisch mogelijk aanlevert, dus probeer een dynamische (pre)master aan te leveren!

 

1 reactie op “Youtube Audio Compressie

  1. Pingback: Robin - You Cry | AudioTechniek.com

Reacties zijn gesloten.